Recepti

1. SEKELI GULAŠ

SASTOJCI: Za 4 osobe
75 dag svinjetine
5 dag mesnate dimljene slanine
40 dag luka
češnjak
50 dag Ogulinskog kiselog kupusa
1 lovorov list
1 žlica ljute mljevene paprike
1/2 žlice kimla
1/2 juhe
ulje
kiselo vrhnje,sol,papar

Oprano i obrisano meso narežite na kocke veličine oko 3 cm. Oljuštite te nasjeckajte luk i češnjak.
Na luku popržite slaninu, narezanu na kockice. Primješajte meso te spržite.Posolite, popaprite, dodajte mljevenu papriku i češnjak, isprani kiseli kupus i začine. Zalijte juhom i kad provri smanjite temperaturu i poklopljeno pirjajte sat i pol.
Uz to poslužite vrhnje i kuhani prumpir posut peršinom.

2. MUSAKA OD KISELOG KUPUSA

SASTOJCI: za 6 osoba
1 kg kiselog kupusa, rezanog 
10 dag riže
3 dcl kiselog vrhnja
2 glavice luka
3 žlice pirea od rajčice
50 dag mljevenog mesa
1'0 dag dimljene slanine
10 dag maslaca
1 jaje sol,papar

Zagrijte maslac i dodajte usitnjeni luk. Kratko popržite i dodajte slaninu narezanu na kockice i mljeveno meso. Pirjajte na laganoj vatri, dodajte razmućeni pire od rajčice, sol i papar.
Kiseli kupus narežite na rezance i polovicom obložite dublji lim. Na kupus stavite nadjev od mesa. Posipajte rižom i prekrijte drugom polovicom kiselog kupusa.
Dobro izmješajte vrhnje i jaja i prelijte preko kiselog kupusa.
Pecite oko 1 sat na 200.

3. SALATA OD KISELOG KUPUSA

SASTOJCI:  za 1 osobu
0,20 kg kiselog kupusa
1g papra
0,01 l ulja
2g crvene paprike

Salatu od kiselog kupusa može se pripremiti dodavanjem kiselih jabuka narezanih na kockice, kiselog vrhnja, limunovog soka, šećera i grožđica.

4. KISELI KUPUS S BUNCEKOM

SASTOJCI: za 4 osobe
1 suhi svinjski buncek
10 dg slanine
1 kg narezanog kiselog kupusa
2 glavice luka
1 dl bijelog vina
1 lovorov list
3-4 zrna papra mast

Sa bunceka ostružite površinsku sol pa ga kuhajte u dosta vode toliko dugo dok se potpuno ne skuha, tj. dok se meso ne počne odvajati od kosti. Za vrijeme kuhanja bunceka posebno na masti popržite slaninu narezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i zajedno kratko popržite. Dodajte kupus, lovorov list i papar. Zalijte vinom i vodom da sve bude pokriveno i kuhajte na srednjoj vatri dok kupus potpuno ne omekša. Za vrijeme kuhanja kupusa po potrebi dolijte vode u kojoj se kuhao buncek. Zgotovljeni kupus istresite u zdjelu a odozgo poslažite na komade narezano meso bunceka.

 
 
  Copyright MADIG d.o.o. 2006 © Sva prava zadržana.